ACTUALITAT

Kike Pisco arriba a les semifinals dels FIA Motorsport Games

Kike Pisco arriba a les semifinals dels FIA Motorsport Games
Objectiu complert per al projecte ACA eSports
  • El britànic James Baldwin puja a l’esglaó més alt del podi.
  • Després de les semifinals, Andorra acaba en 38a posició.
  • L’ACA eSports compleix l’objectiu de portar un pilot andorrà d’esports de motor digitals a un dels escenaris més importants.

El pilot andorrà de sim racing Octavio Pisco, conegut com a Kike Pisco, va arribar el cap de setmana passat a les semifinals dels FIA Motorsport Games 2022 (FMG 2022), un dels esdeveniments més importants dels esports de motor, i va acabar en 38a posició de la general d’un total de 57 països que van ser a Marsella, França, de dimecres a diumenge passat per disputar l’eSports Fanatec Cup.

El punt d’arribada per a l’expedició andorrana que es va desplaçar a França dimecres passat dia 26 va ser el Museu de les Civilitzacions d’Europa i de la Mediterrània (MUCEM), a Marsella, lloc escollit per la Federació Internacional de l’Automòbil (FIA) per a la cerimònia d’obertura dels FMG 2022.

L’acte, que va reunir diverses autoritats, personalitats, esportistes del món del motor i públic en general, va consistir en l’exposició d’un dels cotxes representants de les 16 disciplines participants, un espectacle artístic i la desfilada de nacions.

FIA Motorsport Games 2022 - eSPORTS FANATEC CUP

La Digital Cup dels FMG 2022 es va organitzar com una competició eliminatòria en diverses etapes: classificacions, quarts de final, darrera oportunitat, semifinals i final. L’escenari de les proves va ser el circuit Paul Ricard / SRO Race Center, concretament, el Mistral Hall per a la disciplina d’esports de motor digitals, i la plataforma de competició va ser l’Assetto Corsa Competizione.

El representat andorrà va triar com a cotxe de competició el PORSCHE 911II GT3 R. Acompanyat de Helder Cerqueira (suport de rendiment esportiu), el sim racer andorrà va pujar al simulador de Fanatec el dijous 27 a primera hora del matí. Va completar les sessions de pràctica amb registres d’1:55.290 com a millor temps de volta. Un cop finalitzades les tres sessions de pràctica, van acabar en primera posició de cada grup: Philippa Boquida (1:53.0370, McLaren 720S GT3 2019, Austràlia), Igor Rodrigues (1:52.6570, McLaren 720S GT3 2019, Brasil) i James Baldwin (1:52.5370, McLaren 720S GT3 2019, Regne Unit).

Dijous a la tarda es van disputar les classificacions. Pisco va assolir un temps de volta d’1:57.375. Amb aquesta marca, quedava lluny del representant del Brasil (1:52.470), que va finalitzar en primera posició del seu grup. El ritme d’alguns pilots, marcat per la falta d’experiència, pels accidents i per diverses sancions, va dificultar la competició i va deixar molts pilots més experts lluny de la imatge que podien oferir.

Un cop finalitzada la jornada, Pisco i Helder van analitzar els registres aconseguits i van traçar estratègies per afrontar els quarts de final.

Divendres al matí, un seguit de dificultats a la pista van deixar el representant andorrà en 16a posició, amb un temps de millor volta d’1:55.605, sense possibilitats de classificar-se de manera directa per a les semifinals.

A la tarda de divendres es van disputar les sessions de last chance. Pisco va sortir en la vuitena posició del grup 2. Els cinc primers llocs de cadascun dels tres grups entraven a la final. El pilot andorrà, després de protagonitzar un incident que gairebé el va deixar fora de carrera, va lluitar en el que va representar una de les remuntades més espectaculars de l’eSports Fanatec Cup i va finalitzar en cinquena posició, de manera que va entrar a les semifinals amb un temps d’1:56.365. Així, corredors favorits, com ara el representant de Corea del Sud, el d’Aràbia Saudita o el de Xile, van quedar fora de competició.

El dissabte 29 es van disputar les semifinals. Pisco i Cerqueira van ajustar l’estratègia, però no n’hi va haver prou. Va sortir de la divuitena posició del segon grup i, tot i lluitar volta rere volta per escalar posicions, no es va poder assegurar una plaça entre els deu primers per arribar a la final i va acabar en dinovena posició, amb un temps de volta d’1:56.0450. El millor registre va ser per al representant de la República Txeca, amb un temps d’1:53.8650 (Martin Kadlecík, McLaren 720S GT3 2019).

A la final, la lluita per les primeres posicions va marcar el ritme de carrera. La destresa del britànic James Baldwin (McLaren 720S GT3 2019) va ser indiscutible i va pujar al podi en primera posició (1:53.6100), seguit del pilot holandès Chris Harteveld (McLaren 720S GT3, 1:53.3820) i l’espanyol Alberto García Gómez (Lamborghini Huracán GT3 Evo, 1:53.9170).

Octavio Pisco: «Hem treballat molt per arribar-hi i no tan sols hem aconseguit l’experiència de la preparació, sinó també l’experiència de participar en un esdeveniment internacional d’aquesta magnitud. I la competició ens ha permès saber en quin nivell competitiu estem».

Toti Sasplugas Teixidó, secretari general de l’ACA: «La participació en els FMG ha estat un pas més en la consolidació del projecte ACA eSports. Mesurar-nos en una competició mundial ens ha donat l’oportunitat de saber on som i quin camí ha de seguir el projecte de l’automobilisme digital de l’ACA. L’entorn és molt professional i exigent, i tenim clar que el projecte ACADEMY, basat en l’alt rendiment, és l’únic camí possible per a aconseguir resultats en l’àmbit internacional.»

Els FIA Motorsport Games

L’automobilisme virtual és una disciplina que està creixent de manera ràpida dins la FIA, que la va certificar el 2018. Sovint, de la comunitat de corredors en línia d’arreu del món surten pilots de carreres de la vida real. La Digital Cup és part dels FIA Motorsport Games, un esdeveniment multidisciplinari que la FIA va organitzar per primera vegada a Roma el novembre de 2019 i en què aquest any han participat un total de seixanta pilots. Les competicions s’han retransmès pel canal de YouTube dels FIA Motorsport Games i han registrat audiències per sobre dels sis milions de visualitzacions.

Impuls a un projecte estratègic per al país

L’ACA eSports és un projecte digital de l’Automòbil Club d’Andorra que pretén impulsar els esports electrònics, formar una nova generació de pilots digitals, competir al nivell més alt i contribuir a difondre els esports virtuals al Principat de manera professional, responsable i compromesa amb els valors de l’esport.

El programa té el suport d’Andorra Telecom, Crèdit Andorrà i Andorra Business, l’agència de promoció i desenvolupament econòmic del Govern d’Andorra.

Resultats: https://notice-board.fiamotorsportgames.com/Esports

Fotos: ACA eSports; FIA MOTORSPORT GAMES 2022.