ACTUALITAT

Kevin Sanches arriba a les semifinals en la disciplina de motorsport digital a les Olympic Esports Series 2023

Kevin Sanches arriba a les semifinals en la disciplina de motorsport digital a les Olympic Esports Series 2023
El pilot andorrà queda en 18è lloc
  • El pilot andorrà queda en 18è lloc
  • El representant francès, Kylian Drumont, amb una estratègia perfecta, guanya la prova d’automobilisme virtual31 pilots van viatjar a Singapur per disputar la cursa
  • La plataforma triada pel Comitè Olímpic Internacional, en col·laboració amb la Federació Internacional d’Automobilisme, va ser Gran Turisme 7

Kevin Sanches, el pilot de motorsport digital que ha representat Andorra a les Olympic Esports Series 2023, en el marc de l’Olympic Esports Week que s’ha celebrat a Singapur del 22 al 26 de juny, ha finalitzat en divuitè lloc després d’arribar a les semifinals, a les quals només van passar els deu millors temps.

Dissabte passat, 24 de juny, es van disputar les qualys del grup 2 i les semifinals de la primera competició de motorsport digital amb el segell del Comitè Olímpic Internacial (COI).

El grup 2 estava integrat pels representants de vint-i-un països, entre els quals hi havia Andorra, així com els països que finalment van organitzar una selecció local dels seus representants —mitjançant les federacions i els clubs—, després de rebre el mandat de la Federació Internacional de l’Automòbil (FIA), arran de la manca de garanties per a fer una selecció en línia per part de PlayStation - Sony Computer Entertainment (publisher de Gran Turisme 7), en no tenir disponible la seva xarxa en aquests territoris.

A la qualy del grup 2, Kevin Sánches va quedar en desena posició, amb un temps d’1.17.184, de manera que va aconseguir passar a les semifinals, en què es van enfrontar als deu millors temps del grup 2 contra el grup 1, integrat per un total d’onze països, deu dels quals havien seleccionat els pilots mitjançant una competició en línia convocada per la FIA —i amb les garanties de PlayStation - Sony Computer Entertainment— i un país addicional, Singapur, que va participar directament en aquesta fase en ser l’amfitrió de la prova.

A les semifinals, Sanches va quedar en divuitena posició, amb un temps d’1.16.801. El sim racer andorrà explica: «Estic satisfet amb el resultat. El nostre objectiu era arribar a les semifinals i ho hem aconseguit. No hem disposat del temps de free-practice que necessitàvem per a adaptar-nos al simulador i, a més, el volant i el baquet eren completament nous. Tot i això, estem molt contents. El jet lag tampoc no ens ha ajudat: ha estat pràcticament arribar i competir, i, tot que tenia una rutina marcada pel psicòleg i l’optometrista per recuperar-me ràpid, crec que la diferència d’hora i el cansament ens han anat en contra, sobretot als esportistes que venim de més lluny. Ha estat una experiència única, no tan sols des del punt de vista de l’esdeveniment, sinó també pel que fa a conèixer la preparació d’altres pilots, a saber de primera mà com es preparen. El vincle entre tots els esportistes ha estat molt bo, molt positiu, ens hem ajudat molt entre nosaltres. L’organització, tant per part del COI com de Singapur, ens ha acollit molt bé. Entre moltes altres coses, la FIA i el COI van convocar una trobada entre tots els pilots participants amb Kazunori Yamauchi, creador de Gran Turisme. Conèixer-lo en persona, entendre la filosofia amb què va crear el joc, crec que és una vivència que no se m’esborrarà del cap mai a la vida».

Una final d’estratègia

Diumenge, dia 25 de juny, el Suntec Singapore Convention & Exhibition Centre, també conegut com «L’Arena», va acollir la final de la disciplina de motorsport digital.

El pilot francès Kylian Drumont es va consagrar guanyador de Gran Turisme 7.

La final va tenir moltes dosis d’emoció. El pilot francès, l’anglès Will Murdoch i el xilè Angel Inostroza van definir la carrera amb un three wide a la recta final que va deixar sense alè tot l’auditori. Després de 42 voltes per la Deep Forest Raceway, el temps guanyador va ser el de Kylian Drumont, amb 54 minuts 4,181 segons, 5,624 segons per davant de Murdoch, i Inostroza va arribar a la meta gairebé vuit segons darrere del guanyador.

Els tres pilots van coincidir a assenyalar que l’estratègia de parades i de canvis de pneumàtics era clau per a arribar al punt més alt del podi.

Un esdeveniment olímpic d’esports digitals, per dins

Carles Martínez, responsable d’operacions de l’ACA eSports, va acompanyar Kevin Sanches a Singapur. A més de donar suport a Sanches en diferents aspectes, Martínez tenia com a objectiu conèixer en detall els diferents aspectes d’un esdeveniment d’aquesta magnitud. En aquest sentit, comenta: «Tornem a Andorra amb molts aprenentatges i també hem confirmat que el projecte ACA eSports va per molt bon camí. Som part d’un ecosistema que creix molt ràpid, molt professionalitzat en diversos països. Els coachs esportius de les diferents delegacions i fins i tot d’altres esports electrònics han estat molt generosos i ens han explicat els seus sistemes de treball, alhora que han posat molta atenció al nostre projecte a Andorra. Un comú denominador dels pilots que han estat a les primeres posicions d’automobilisme digital és la hibridació, pilots que aconsegueixen podis a l’entorn digital, però també al real, i l’ACA eSports ja avança en aquest camí amb un pilot: Frank Porté. Des del punt de vista de l’organització, tornem amb molta experiència per donar forma a un campionat nacional de sim racing. Hem entès que plataformes com iRacing i Assetto Corsa són molt professionals i per a una tipologia de pilots molt concreta, però plataformes com Gran Turisme o F1, més properes a gaming, són espais en què encara tenim molt potencial de creixement des de l’ACA eSports, perquè tenen una audiència de millions de persones i, a més, diversos països al món ja s’hi han professionalitzat. També, que el COI hagi triat Singapur com a país amfitrió de l’Olympic Esports Week és un missatge directe a tots els actors de l’ecosistema. És un país on el gaming està integrat a la cultura. Els organitzadors del COI i el Govern de Singapur han creat diferents espais de demostracions, debats, presentacions i sessions educatives per a tota mena de públics durant els dies que ha durat l’esdeveniment. Des del punt de vista tecnològic, hem vist que l’ACA eSports Center disposa de la millor tecnologia en motorsport del mercat; i això és clau a l’ecosistema».

Suport als esportistes digitals

En el marc de la primera selecció d’un esportista digital que ha representat Andorra a les Olympic Esports Series 2023, l’ACA CLUB i el Comitè Olímpic Andorrà (COA) han treballat plegats en aquesta iniciativa i valoren continuar col·laborant en el futur, tenint en compte que al COI cada cop li interessen més els eSports.

Pel que fa al Kevin Sanches, també ha comptat amb el suport de VIA MODA.

Impuls a un projecte estratègic per al país

L’ACA eSports és un projecte digital d'ACA CLUB que pretén impulsar els esports electrònics a Andorra, formar una nova generació de pilots digitals, competir en l’àmbit internacional i promoure la pràctica ètica, responsable i saludable dels videojocs.

La iniciativa té el suport d’Andorra Telecom, de CREAND, del Comú d’Andorra la Vella i d’Andorra Business (Govern d’Andorra), així com l’acompanyament i el suport estratègic de la Federació Internacional de l’Automòbil, en què l’ACA CLUB té un paper actiu des de la Comissió d’Esports Electrònics.