ACTUALITAT

Kevin Sanches, primer atleta andorrà d’esports digitals que participa en unes finals de les Olympic Esports Series 2023

Kevin Sanches, primer atleta andorrà d’esports digitals que participa en unes finals de les Olympic Esports Series 2023
• Dimecres, dia 21, el pilot andorrà d’automobilisme digital de l’ACA eSports marxa a Singapur, on competirà en la disciplina de sim racing
• Dimecres, dia 21, el pilot andorrà d’automobilisme digital de l’ACA eSports marxa a Singapur, on competirà en la disciplina de sim racing
• Prop de 30 pilots disputaran la prova internacional d’automobilisme virtual
• La plataforma triada pel Comitè Olímpic Internacional, en col·laboració amb la Federació Internacional d’Automobilisme, és Gran Turismo 7

 

L’ACA eSports Center ha acollit avui l’acte de comiat de Kevin Sanches, el pilot andorrà que representarà el Principat a les Olympic Esports Series 2023, que se celebraran entre els dies 23 i 25 vinents a Singapur. Kevin Sanches va resultar seleccionat per a representar el país en el marc d’una competició nacional que va organitzar l’Automòbil Club d’Andorra (ACA CLUB) el mes d’abril passat, després que la Federació Internacional d’Automobilisme (FIA) delegués aquest procés als clubs i a les federacions dels països on Gran Turismo (PlayStation - Sony Computer Entertainment) no tenia disponible la seva xarxa.

Toti Sasplugas, secretari general de l’ACA CLUB, diu: «Aquest és un pas més per al projecte ACA eSports i una oportunitat per a posar Andorra al mapa internacional dels esports digitals, i també una oportunitat única perquè els esportistes digitals siguin reconeguts com a atletes».

Cap a Singapur

Un cop seleccionat, Sanches va seguir un programa d’entrenament centrat a millorar la performance en Gt7. Tot l’staff de l’ACA eSports va centrar els esforços a donar suport al pilot en tots els aspectes que cal tenir en compte en una competició d’alt nivell com la que es disputarà a Singapur. Kevin Sanches afirma: «Per a mi, és un somni fet realitat. Fa molts anys que competeixo en Gran Turismo 7, és la meva plataforma preferida. Gràcies al suport d'ACA eSports, ACA CLUB i tots els partners del projecte, m’he convertit en un esportista professional i representaré el meu país». I afegeix: «El nostre gran objectiu és arribar a la final, no és fàcil, però lluitarem per fer-ho».

Alvaro Otero, coach esportiu, i Ferrán Prat, enginyer de pista i telemetrista, han treballat per ajudar a gestionar la carrera des del punt de vista competitiu, millorar temps, gestionar els pneumàtics i el combustible, i traçar diferents estratègies en funció dels múltiples escenaris amb què es pot trobar Sanches. A més, Sergi Marsal, psicòleg esportiu, Lucila To, optometrista, i Loreley Torres, preparadora física, han desenvolupat un programa de preparació que ha ajudat Sanches a gestionar la concentració i el descans del sistema visual, i a fer exercicis d’activació, entre d’altres.

Actualment, el millor registre de volta de Sanches és d’1:15:188 i el millor temps registrat de la resta de participants és el del representant italià (1:14:742). El circuit de competició triat pel Comitè Olímpic Internacional (COI) i la FIA és el Deep Forest Raceway i el cotxe, el Toyota GR010.

Sanches no marxa sol, l’acompanya Carles Martínez, responsable d’Operacions de l’ACA eSports.

Olympic Esports Series 2023

Les Olympic Esports Series 2023 es disputaran en el marc de l’Olympic Esports Week. Així, un total de deu disciplines d’esports simulats celebraran les finals a Singapur:

1. Ciclisme: Zwift (UCI).

2. Tir amb arc: Tic Tac.

3. Vela: Regata Virtual.

4. Dansa: Just Dance.

5. Beisbol: WBSC eBASEBALL: POWER PROS.

6. Escacs: Chess.com.

7. Tennis: Tennis Clash.

8. Motorsport: Gran Turismo 7 (Gt7, FIA).

9. Shooting: ISSF Challenge amb Fortnite.

10. Taekwondo: Taekwondo Virtual.

L’Olympics Esports Week també acull l’exhibició d’altres esports electrònics que, des del punt de vista competitiu, encara estan en fase d’avaluació per part del COI. Són els següents:

• Tennis de taula virtual amb VR Eleven.

• Arena Games Triathlon.

• Rocket League.

• Street Fighter 6.

• eFIBA en NBA2K23.

Tot i que el COI ja té experiència prèvia pel que fa a acollir competicions d’esports digitals, aquesta és la primera edició que ho fa en col·laboració amb les diferents federacions d’esports simulats i amb els publishers de cadascuna de les plataformes de competició.

L’agenda per als esportistes digitals inclou la cerimònia olímpica d’obertura de l’Olympics Esports Week, que se celebrarà dijous, dia 22 de juny. Per a Sanches el primer dia de competició serà dissabte, dia 24 de juny. La final de sim racing és prevista per diumenge, dia 25 de juny.

Palmarès de Sanches

Kevin Sanches fa gairebé deu anys que competeix en Gran Turismo (PlayStation - Sony Computer Entertainment). A més d’un llarg camí com a amateur, ha registrat diversos rècords al Saló del Videojoc organitzat per Andorra Telecom, un dels partners del projecte ACA eSports.

Palmarès de Sanches al Saló del Videojoc:

  • 2016: segona posició.
  • 2017: segona posició.
  • 2018: primera posició.
  • 2019: primera posició.
  • 2020: primera posició.
  • 2022: primera posició.
  • 2023: segona posició.

A la darrera edició de la Fira d’Andorra la Vella (2022), va passar per l’estand de l’Automòbil Club d’Andorra i va conèixer de primera mà la iniciativa de l’ACA eSports. Un cop superada l’entrevista amb Alvaro Otero, coach esportiu i responsable de l’àrea de rendiment, i amb Sergi Marsal, psicòleg esportiu i responsable de l’àrea de salut, a partir del novembre de l’any passat va quedar vinculat a l’ACA eSports Academy i fa classes dues vegades per setmana, de dues hores cadascuna.

Suport als esportistes digitals

En el marc de la primera selecció d’un esportista digital que representarà Andorra a les Olympic Esports Series 2023, l’ACA CLUB i el Comitè Olímpic Andorrà (COA) han treballat plegats en aquesta iniciativa i valoren continuar col·laborant en el futur, tenint en compte que al COI cada cop li interessen més els eSports.

Impuls a un projecte estratègic per al país

L’ACA eSports és un projecte digital de l’ACA que pretén impulsar els esports electrònics a Andorra, formar una nova generació de pilots digitals, competir en l’àmbit internacional i promoure la pràctica ètica, responsable i saludable dels videojocs. La iniciativa té el suport d’Andorra Telecom, de Crèdit Andorrà, del Comú d’Andorra la Vella i d’Andorra Business (Govern d’Andorra), així com l’acompanyament i el suport estratègic de la Federació Internacional de l’Automòbil, en què l’ACA té un paper actiu des de la Comissió d’Esports Electrònic.